Renovatie en optimalisatie

De technische ontwikkelingen op gebied van energiebesparingen hebben de laatste jaren niet stilgestaan. Steeds meer mensen rijden nu hybride of volledig elektrische auto’s, maken gebruik van zonne-energie, iedereen heeft energiezuinige verlichting in huis enzovoorts.

Dan is het vreemd dat veel gebouwen nog gebruik maken van verouderde installaties. Luchtbehandelingskasten zijn de afgelopen 10 jaar dusdanig energiezuiniger geworden (zeker met de laatste ErP/Ecodesign regelgeving) dat een nieuwe installatie een zinvolle investering is om de energielasten flink omlaag te brengen.

Maar in sommige situaties is een compleet nieuwe LBK een te grote investering of technisch niet uit te voeren. Zo zijn de hedendaagse luchtbehandelingskasten vanwege de geldende ErP regels vaak groter dan de oude installaties (gemiddeld 10-20% meer vloeroppervlak), en niet elke technische ruimte laat dit toe.

Als alternatief op het vervangen van een complete luchtbehandelingskast, is het ook mogelijk om de bestaande luchtbehandelingskast te renoveren en optimaliseren. Via de onderstaande link kunt u zien wat VacomAIR voor u kan betekenen.

Zo is er in het geval van deze LBK (zie onderstaande foto's) de aanzuigsectie vernieuwd. Dit is het deel van de LBK dat het meest onderhevig is aan corrosie, omdat hier de (koude en vochtige) buitenlucht binnenkomt. De sectie is nu voorzien van nieuwe (giet)coating, een nieuw kleppenregister en een nieuw filterframe geschikt voor zakkenfilters. Hierdoor kan deze sectie weer vele jaren langer mee.

Daarnaast zijn de oude snaargedreven ventilatoren vervangen door moderne direct gedreven ventilatoren met EC-motoren. Deze moderne EC-ventilatoren van EBM-Papst zijn in de eerste plaats energiezuiniger door gebruikt te maken van veel efficiëntere IE4 motoren in plaats van de oude IE1 motoren. Tevens zijn de verliezen van de v-snaar overbrenging geëlimineerd aangezien de ventilatoren nu direct gedreven zijn. Dit alles heeft als resultaat dat het stroomverbruik van de luchtbehandelingskast drastisch omlaag gaat. Ook hoeft er minder onderhoud gepleegd te worden, aangezien er geen V-snaren meer vervangen hoeven te worden.

Tenslotte is het vaak ook mogelijk om oudere installaties uit te voeren met warmteterugwinning, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hoog rendement twincoil systeem. In dit geval maakt het niet eens uit of de toevoer en retourkasten niet bij elkaar staan.

Wilt u meer informatie over het renoveren en optimaliseren van uw luchtbehandelingskast(en), neem dan contact met ons op!